Breze Şatosu
Saumur’a 10 km mesafede bulunan ve “tarihi yapı” başlığını almaya hak kazanmış olan Breze Şatosu, sizi mimari zenginlikleri ve tüfün içerisine yapılmış galerini keşfetmeye davet ediyor.
Yeraltı kalesine sahip olmasından ötürü, Loire Bölgesi’nin en çok merak uyandıran şatosu olarak adlandırılan Breze Şatosu’nda yapacağınız tarihi keşif yolculuğunda, neden bazı Fransa Krallarının burası ile sıkı ilişkileri olduğunu çok daha iyi anlayacaksınız!
XI ve XIX. yüzyılları arasında onlarca hektarlık bir üzüm bağının orta yerine inşa edilmiş olan şato, XIV. Louis’nin bakanlarından bir tanesinin varisi olan Calbert ailesinin evlilik yolu ile şatoyu eline almasından önce yüzyıllar boyunca, Deux Breze diye tanınan oldukça güçlü bir aileye aitti.
Breze’de bir şatonun varlığı 1063 yılından itibaren görülmeye başlamış ve bu da Saint Florent manastırında bir harita üzerinde gösterilmiştir. Bundan 100 yıl sonra Breze toprakları önemli bir tımar alanı oldu.
1302’de bu toprakların sahibi olan Brezeli Geoffroy, topraklarını çocukları arasında paylaştırdı ve Breze, torunu Catherine’e düştü.
Macé de l’Etang ve Catherine’in kızı Jeanne de l’Etang, Breze topraklarını kocası Pean de Maille’ye çeyiz olarak sundu. Kroniklerden öğrendiğimize göre, Pean, evlilikten önce Jeanne ile birlikte olmuş ve bu birliktelik, Maillé-Breze ailesine Saumur Şatosu’nda 300 yıl sürecek olan bir oturma izni olarak geri dönmüştür. (14-17. yüzyıllar arası)
1850’de Breze Şatosu, Dreux-Brézé ailesinin girişimleri ile ciddi restorasyon faaliyetlerinden geçmiştir. Mimar Réné Hodé tarafından neo gotik tarzında genişletme çalışmaları yapılmıştır.
Hendekler, Yeraltı Geçitleri ve Diğer Sürprizler
Oldukça eğimli galerilerden oluşan sıra dışı bir yeraltı mirası ile taçlandırılmış olan şato, sizleri içerisinde barındırdığı ve oldukça iyi korunagelmiş mükemmel troglodit oyukları keşfetmeye davet ediyor.
Bu yeraltı galerisinin tarihi en azından XV. yüzyıla kadar çıkmaktadır ki bu dönemde şatonun sağlamlaştırma çalışmaları yapılmıştır. Aslına bakılırsa yapının mimarisinde pek çok inşa ve modifiye çalışmaları yürütülmüştür.
Yeraltı galerilerinin ötesinde, bugün kurumuş olan hendekler, derinlikleri ve boyutları ile sizleri hayretler içinde bırakacaklar zira bu hendeklerAvrupa’nın en derin hendekleri arasında yerini almıştır.
Ayrıca Saumur Şatosu’na yapacağınız ziyaret size Fransa’nın en çok bilinen yeraltı fırınını da görme fırsatı sunacaktır öyle ki bu fırının heybetli bacası bile sizleri şaşırtmaya yetecektir.
Hendekleri izleyerek gideceğiniz parkur sizi XVI. yüzyıldan kalma üç adet baskı makinasının yer aldığı bölüme götürecektir. Bugün hala varlığını sürdüren bu baskı makinaları ülkenin doğusunda hâlâ bilinen en büyük makinalardır. Ayrıca şarap üretiminde kullanılan oldukça güzel aletler de sergilenmektedir.
Ayrıca bugün şatoda yaz kış demeden, şatoyu daha yakından tanıma fırsatını bulacağınız; sergiler, konferanslar, çeşitli oyunlar, düğünler vs. gibi pek çok etkinlik gerçekleştirilmektedir.