Le Château de Chambord – Chambord Şatosu ve Ulusal Parkı

I. François’nın Projesi: Le Château de Chambord

1519 yılında Kral I. François Chambord Şatosu’nun inşasına başlanmasına karar verir. Cosson nehri kıyısında bataklık benzeri bir yeri, bu eşsiz binayı yaptırmak için seçer. Binanın konumu, kralın ava olan merakını gidermek için özellikle seçilmiştir.

İtalyan sanatı ve sanatçılarından oldukça yoğun bir şekilde etkilenmiş olan kral, İtalyan ve Fransız esintilerini bir arada, tek bir binada görmek istemiş ve şatonun tasarımını bu yönde yaptırmıştır. 6. İtalyan savaşı sebebiyle duraksayan çalışmalar, kralın dönüşü ile yeniden başlamış ve ölüm tarihi olan 1547 yılına kadar devam etmiştir.

1539 yılında henüz sadece iç kalenin inşası tamamlanmışken, bu ilk binaya “kraliyet kanadı” denen kral konutu eklenmiş ve oğlu II. Henri döneminde batı tarafına ise “şapel (küçük kilise) kanadı” yapımına başlanmış ancak çalışmalar ancak XIV. Louis döneminde tamamlanabilmiştir.

Le Château de Chambord – Chambord Şatosu ve Ulusal Parkı
Eşi Benzeri Olmayan Bir Mimari

Orta çağın kalın ve korunaklı kale mimarisi baz alınarak inşa edilmiş olan şato; merkez kare planlı, etrafında dört adet kulesi bulunacak şekilde iç kalesi (donjon) ile birlikte yapılmıştır. Donjon’un iç kısımında ise; dört adet kare planlı daire ve yuvarlak kulelerin içinde de oturma daireleri olacak şekilde yaşamaya elverişli bir mimari plan bulmaktayız.

Binanın merkezinde yer alan çift taraflı merdivenler; brinci kat, yani tarihi dairelerin bulunduğu kata, ikinci kat olan av ve hayvan temalı kata ve son olarak da büyük terasa çıkmak için kullanılır.

Çift Taraflı Merdivenler

Chambord’un isminin bugün bu kadar duyulmasını sağlayan şey belki de bu merdivenlerdir.  Özünde oldukça basit ama bir o kadar da şaşırtıcı olan merdivenler şu şekilde tasarlanmıştır: “aynı yöne doğru giden ama birbirleriyle hiçbir zaman kesişmeyen iki merdiven!” Böylece yukarı çıkarken ya da aşağı inerken diğer merdiveni kullanan kişileri asla görmeyiz.

Bu merdivenlerin mimarı olarak hep Leonardo Da Vinci’nin ismi anılsa da buna dair kesin bir kanıt mevcut değildir. Leonardo’nun bu merdivenlere benzeyen çizimleri mevcuttur ancak, I. François’nın daveti üzerine Val-de-Loire’a gelen sanatçı Leonardo 1519 yılında, şatonun yapımına daha yeni başlanmışken, hayatını yitirmiştir.

Chambord Ulusal Parkı

Chambord Ulusal Parkı, Fransa’da bir eşi daha olmayan doğal ve mimari öğelerin bir arada bulunduğu ve adını Unesco Dünya Mirası listesine yazdırmış olan bir bütünü ifade eder. Ayrıca oldukça zengin bir fauna ve hayvan çeşitliliğine ev sahipliği yapan alanda yaban domuzları ve geyikler yaşamını sürdürmektedir.

Yaklaşık 800 hektar olan bu alan tüm yıl boyunca, işaretlenmiş yürüyüş ve bisiklet rotaları ile halka açıktır.

Peki Ya Rakamlar Ne Diyor?

Chambord Ulusal Parkı aşağıdaki rakamlar ile birlikte Avrupa’nın etrafı çevrili en büyük ağaçlı park alanıdır:

  • 32 km uzunluğunda, 6 kapılı duvarlar, 5440 hektarlık bir alanın etrafını kapatmaktadır.
  • 200 hektar ekilebilir arazi
  • 15 hektara yayılmış bir köy
  • 160 hektar çayırlık arazi
  • Koruma altına alınmış balık kartalı yuvasına sahip dünyadaki ikinci bölge

 

Şatonun veya arazinin kapılarına birkaç metre uzaklıkta, hafta sonunu ya da bütün bir haftayı geçirmek isteyenler için Chambord eşsiz güzellikleri ile beklemektedir!