Biron Şatosu

Dordogne’un biraz güneyine inip Monpazier yakınlarında bir gezintiye çıkmaya ne dersiniz?

Cevabınız evet ise, Biron Şatosu ‘nda harika bir tur sizleri bekliyor!

12. yüzyıla kadar dayanan tarihi, hala paha biçilmez doğal güzelliklere bakan manzarası ile Fransa’nın gözdelerinden olan Birun Şatosu’nun tarihine biraz bakalım:

Tarih

Biron Şatosu, 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Gontaut-Biron ailesinin malıydı. Bu aile Beynac, Bourdeilles ve Mareuil’ler ile birlikte Perigord’un 4 baronluğundan bir tanesiydi.

Zaman içinde pek çok çarpışma ve savaş gören şato 15. yüzyıla gelindiğinde Gontaut-Biron kardeşler tarafından restore edildi ve büyütüldü. Tabi bu çalışmalarda Gotik mimarinin ve İtalyan Rönesans’ının etkileri de kendini göstermiştir. Bunu görmenin en güzel yollarından bir tanesi, orta çağ mimarisi ile yapılmış kulelere eklenen pencereler ve merdivenlere bakmak olacaktır.

Şapel yapım çalışmaları her ne kadar 15. yüzyılda başlamış olsalar da yavaş işleyişten ve patlak veren din savaşlarından ötürü uzun zaman boyunca bitirlmemiş olarak kalmıştır.

16.yüzyılın sonlarına doğru Charles de Gontaut, Kral 4. Henri’ye süikast düzenlemek istemiş ve 1602’de başı kesilerek öldürülmüştür. Böylece Gontaut-Biron’lar düklükten baronluğa düşürülmüş ve şatoları boşaltılmıştır ta ki 18. yüzyıla kadar.

Fransız devrimi ise ailenin kaderini değiştiren bir başka unsur olmuş, Biron dükünün kellesi uçurulmuştur. Gontaut-Biron’ların çizgisi böylece sona ermiş ve şato artık başka bir ailenin mal varlığına girmiştir.

1920’li yıllarda, Biron markisi servetinin büyük bir kısmını kumarhanelerde ve hipodromlarda eritmiş ve düştüğü borç batağından çıkmak için şatonun mobilyalarını, şapelin heykelini ve sonrasında bu kültürel mirasın geri kalan pek çok parçasını 1938 yılına kadar kısım kısım satmıştır. En sonunda da işin içinden çıkamayıp şatonun kendisini de elinden çıkarmıştır. Bu satışlarda giden eserlerden 2 tanesi bugün Metropolitan Müzesi (New York)’ta görülebilir.

1978 yılına kadar özel mülk olan Biron Şatosu, bu tarihte bölge sakinleri tarafından satın alınmış ve sonrasında son bir elden geçirme ile yenilenmiştir.

Şatonun içerisinde, oldukça ilginizi çekecek mimari detaylara rastlayacaksınız. Taştan şöminelerden, ahşap mobilyalara kadar pek çok dekoratif malzeme de sizlere şatonun tarihi hakkında az ya da çok bilgi verecektir.

Sinema

Eğer Fransız sinemasına meraklı iseniz Biron Şatosunu muhakkak bazı filmlerde görmüşsünüzdür. Emin olmak için aşağıdaki listeye bir göz atabilirsiniz:

Le Capitan, Vous n’aurez pas l’Alsace, La Fille de d’Artagnan, La Pacte des Loups, Les Visiteurs 2, A tout Jamais ve Jacquou le Croquant.