Merhaba, bugün Louvre Müzesi Antik Mısır Eserleri’ni ziyaret ediyoruz. Müzenin 8 ana bölümünden biri olan Antik Mısır,  “Tablolar” Bölümü ile birlikte en ünlü ve en çok ilgi çeken bölümü. Müzenin girişinde bulunan cam piramid de adeta bu bölüme verilen önemin simgesi durumunda.

Kahire Müzesi’nden sonraki en büyük Mısır koleksiyonu Louvre’da yer alıyor. Bu bölümde freskler, papirüsler, gündelik nesneler, heykeller ve lahitlerden oluşan Mısır İmparatorluğu’na ve Antik Mısır tarihine ait 50.000’den fazla eser sergileniyor.

1827 yılında açılan Antik Mısır Eserleri bölümünde, mumyaların sergilenmesi de planlanmış, fakat kazılardan çıkartılan mumyaların bütün olarak korunması çok zor olduğundan sergiye konmamış. Şu an müzede tek bir mumya sergileniyor. Kazılarda bulunan mumyalar ise Paris mezarlıklarına gömülmüş.

1997 yılından bu yana Antik Mısır Bölümü, müzenin Sully kanadının 1. ve 2. katını kaplıyor. Efsanevi Sfenks ve lahitler ağırlıklarından dolayı müzenin tadilatı sırasında taşınıp zarar görmesin diye 1. katta yer alırken, diğer eserler odalarda kronolojik sırada sergileniyor. Antik Mısır bölümünde aynı zamanda Koptik dönem, yani Hristiyan Mısır dönemine ait eserler de yer alıyor.

Antik Mısır Bölümü’nde Görülmesi Gereken 5 Eser

1. Mumya

Bu çok iyi bir şekilde korunmuş olan mumya, Ptolemaik Dönem’de yaşayan bir erkeğe ait. O zamanın geleneklerine göre, ölen kişinin bedeni dikkatli bir şekilde keten şeritler ile sarılıyordu. Bu şeritlerin oluşturduğu desen, yüz bölümünde de görülebileceği gibi çoğu zaman çok özenli ve detaylı olarak yapılıyordu.

Mumya, daha sonra kafayı saran bir maske, göğüs üzerinde geniş bir yaka parçası, bacaklar üzerinde önlük ve ayakları koruyan bir kasa ile kaplanıyordu.

2. Oturan Katip

4500 yaşında olan bu eser, kireçtaşından yapılmış ve renklendirilmiş. Bağdaş kurmuş, kucağında papirüsler ile yazmaya hazır halde olan bir katibi simgeleyen heykel, Antik Mısır sanatının en ilgi çekici örneklerinden biri olarak müzede sergileniyor.

3. Tutankamon’u Koruyan Amon

Koyu renkli Diyorit taşından yapılmış bu büyük heykel, Firavun Tutankamon’u koruyan Tanrı Amon’u gösteriyor. 1857 yılında Karnak’ta gün ışığına çıkartılan heykelin yaşı 3.500 – 4.000 yıl arasında.

4. Akhenaten ve Nefertiti

Kendi hükümdarlık yıllarına ait olan bu heykel, Firavun Akhenaton ve eşi Nefertiti’yi el ele tutuşurken gösteriyor. Tahminlere göre bu heykelin kopyaları, Mısır halkının evlerine yer alarak, tanrılar katına yükselen hükümdarlarına karşı minnetlerini sunmalarını sağlıyordu. Kireçtaşından yapılmış bu parça, halen orjinal renklerini koruyor.

5. Akhethotep Mezarı ve Şapeli

Bu şapel, eski Mısırlıların ölmüş sevdiklerine dua ettikleri ve ruhları için sunularını koydukları yerdi. M.Ö. 2400 yıllarına tarihlenen bu yapı, 1903’te Louvre’a gelmiş ve müzede orjinal şeklinde yeniden kurulmuş. Şu an ziyaret ettiğinizde aynı eski Mısırlıların girdiği kapıdan girebilir ve şapeli aynı o günlerdeki hali ile görebilirsiniz.

 

Louvre Müzesi Antik Mısır Bölümü’nde yer alan tüm ilgi çekici eserleri müzenin resmi web sitesi’nde görebilirsiniz: http://www.louvre.fr/en/departments/egyptian-antiquities/highlights

 

Louvre Müzesi hakkında genel bilgi için tıklayın.

Louvre Müzesi hakkında ilginç bilgiler için tıklayın.